az odavezető út

[flexiblemap center=”47.808489,19.160237″ maptype=”hybrid” zoom=”11″ width=”100%”]

Vonattal

A Nyugati pu.-ról Vác (Szob) felé közlekedő vonattal (tavasztól őszig akár nosztalgiavonattal vagy hajóval) Vácig kell utazni (kb. 25-45 perc), majd átsétálni a közeli buszpályaudvarra. A Kosd felé tartó busszal Kosd főteréig, az Eőszi Lőrinc térig kell menni (kb. 15 perc). Innen kétszáz métert a Dózsa György úton (a főutcán) tovább gyalogolva (vagy a buszt ott megállítva) a Pálma presszóban (35-ös szám) találkozhattok egyesületünk kosdi képviselőjével, a ház gondnokával, Kovács Kálmánnal. Ő a kb. 20 perces, 1,8 kilométeres sétán felkísér benneteket a kulcsosházig, vagy odaadja a kulcsot és elmondja, hogyan találtok ida. Ha működik az egyesület terepjárója, külön megegyezés szerint felvisszük vele a cuccokat.

(Kovács Kálmán telefonszáma: 06-20-4914-454, vagy 06-27-324-877)

Később jövőknek:

Kosdon, az Eőszi téri (főtér emlékművekkel, templommal) buszmegállótól a főutcán (Dózsa) egy saroknyit a hegy felé gyalogolva találjátok meg a Temető utcát. Ezen balra felfelé gyalogolva, a piros négyzet jelzést követve (Temető utca – Apafi utca – Erzsébet utca) éritek el a falu szélét, ahonnan egy széles földúton a mobiltorony felé visz tovább a jelzés. Itt jön a neheze: a mobiltorony után kábé kétszáz méterrel balra, a fenyőerdő felé kell letérni egy kisebb ösvényen, majd a piros négyzet keresztül halad az erdőn és máris a kulcsosháznál vagytok.

Fontos: Kosdról a kulcsosház nem falu fölé magasodó nagy hegyen (Naszály) található meg, hanem a falutól Vác felé eső dombon áll. Minden esetre, ha (józanul) félóra alatt sem értek fel a házhoz, kezdjetek el gyanakodni, hogy a rossz utat választottátok.

Figyelem, a Cserhát térképen a jelzés falut keresztező szakaszát pontatlanul tüntették fel!

Hazafelé (Vácra), ha a kulcsosháztól a piros kocka jelzésen nem Kosd felé mentek vissza, hanem a másik irányba, a kiskapun át (a szántóföldek felé) indultok el rajta, 15 perc alatt (1,5 km) elérhetitek a cselőtepusztai buszmegállót. Itt ugyanarra a buszra szállhattok fel, amely (kb. 5-10 perccel) korábban indul el Kosdról Vác felé.

Autóval

Aki szereti a kocsiját: Budapesttől az új 2/a gyorsforgalmi úton Vácig kell menni, majd Kosd felé jobbra letérni. A falu főtere (az Eőszi Lőrinc tér, ahol a nagy közért és a katolikus templom is áll) után egy sarokkal a főutcáról (a Dózsa utcáról) balra, felfelé le kell térni és a Temető utcán át a piros kocka jelzést kell követni (Temető u. – Apafi u. – Erzsébet u.). A falu szélén található utolsó házak előtt le lehet parkolni, innen csak 10 percet kell gyalogolni a kulcsosházig egy széles földúton a mobiltorony felé, a piros négyzeten. Itt jön a neheze: a mobiltorony után kábé kétszáz méterrel balra, a fenyőerdő felé kell letérni egy kisebb ösvényen, majd a piros négyzet keresztül halad az erdőn és máris a kulcsosháznál vagytok. Kovács Kálmánnal, az egyesület kosdi képviselőjével, a ház gondnokával ugyanúgy találkozót kell egyeztetnetek, mint a vonattal érkezőknek. (Kali telefonszáma: 06-20-4914-454)

Merészebbeknek: viszonylag jó minőségű földúton egészen az erdő széléig lehet menni. Itt le lehet parkolni, s innen egy meredek ösvényen csak 200 méter (3 perc) a ház. Ha tovább autóztok a ház felé, számoljatok azzal, hogy hóesés, vagy eső esetén igen nehezen tudtok csak feljönni.

Gyalogtúrák (a ház megközelítésének bonyolítása)

Aki nem veti meg a természetben rótt kilométereket, például Vácról felmehet a Naszály-csúcsra, majd az új kosdi kék körtúra jelzésen lejuthat Kosdra és a házhoz.
Még szebb túra tehető, ha Vácról busszal Szendehelyig utaztok (sűrűn jár és kb. 10 perc az út). Itt a lovardából akár terepre is kivihetők a pacik. A település fölötti dombon áll az Egymillió lépés Magyarországon című műsor atyja, a Naszály nagy pártfogója, Rockenbauer Pál kopjafája. Katalinpusztáról a naszály-csúcsi kilátón át csodálatos, de igen kemény túra tehető Kosdig. Tele hassal, lovaglástól feltört üleppel azonban inkább a piros csík jelzésen javasoljuk megközelíteni a falut, ami a hegyet balról megkerülve egy kb. 2,5 órás nagyon kellemes túra az érintetlen Gyadai-réten keresztül Kosdig. A házhoz ezek mellett a Bánki-tótól, vagy Ősagárdtól is el lehet gyalogolni. (Lásd még: szervezőknek/túrák, programok)

Biciklivel

Cselőtepuszta biciklis bevételére több kellemes, szép útvonalat is ajánlhatunk:

1) Vonattal Gödig. Budapest Nyugati Pu. (biciklit fel a vonatra, kb. 20 perc Gödig) – Gödön a Dunapart felé kell tekerni, majd a bicilis táblák útmutatása szerint bicikliúton, közvetlenül a parton a gát tetején, majd később az ártér szép erdőjén keresztül a váci dunaparti sétányra érkeztek – itt legkésőbb a révnél el kell hagyni a sétányt és az óváros hangulatos, kanyargós utcáin át a régi kettes utat kell célba venni. A kettes útról (még a busz- és vasútpályaudvar előtt) Kosd felé kell letérni. A kissé pofátlanul meredek, de rövid kaptató után (érdemes megnézni a nemrég felújított kálváriát) hosszú lejtő következik a táblával nem jelölt volt tsz-majorig, Cselőtepusztáig. A cselőtei buszmegállónál le kell térni a kosdi műútról és a fent részletesebben leírt módon, a piros kocka turistajelzésen további 1,5 km-alatt lehet feljutni a kulcsosházhoz. (Ha az elsőként érkező is ezt az utat választja, kérjétek, hogy gondnokunk a háznál várjon benneteket, így nem kell fölöslegesen Kosdra is betekerni.) Gödtől kb. 15 km, egy óra.

2) Biciklivel, komppal Szentendréről, Budapestről. A Lágymányosi híd lábánál kezdődő budai, dunaparti bicikliutat kell valahol célba venni. Ezen a Római parton, Szentendrén át Leányfaluig lehet kerekezni. Innen kb. 4 km-t kell az országúton biciklizni, majd a tahitótfalui hídon átszelve a Dunát, majd keresztbe a Szentenderei-szigetet, a sűrűn és sokáig járó váci komp segítségével közvetlenül Vác óvárosába érkeztek, ahonnan a fent említettek szerint lehet eljutni a kulcsosházig. Szentendrétől 16 km, a komp megvárását nem számítva Budapest központjából kb. 2 óra

3) Csak hegyikerékpárral. Budapest Nyugati pu., vonattal Gödig, puhányabb napokon Verőcemarosig utazunk. Verőcemarostól a hegyikerékpáros túrajavaslatok fejezetben leírtak szerint gyér forgalmú úton Katalinpusztát vesszük célba (lovarda, Birka csárda), innen pedig erdészeti köves úton, majd 4 kilométer erejéig terepen Kosdra érünk. A faluból a piros kocka jelzésen lehet a kulcsosházhoz jutni. Gödtől kb. 30 km, 2,5 – 3 óra, Verőcemarostól kb. 17 km. 2 óra.

Menetrendek

Buszmenetrendek: http://www.menetrendek.hu
vonatmenetrendek : http://www.elvira.hu
és hajózás http://www.mahartpassnave.hu