Felszereltség, házirend

A 2008-ban felújított házban 20 ágyat találtok, a hozzá tartozó 3000 négyzetméteres tisztáson akár több tucat sátrat is felállíthattok. Felszerelt konyha gáztűzhellyel, téglatűzhely, társalgó, emeletes rönkfa ágyak pokrócokkal, egy eredeti bútorokkal berendezett franciaágyas szoba, cserépkályhák, kerti kút, vadonatúj benti és kerti zuhanyozó , akkumulátoros-ledes világítás és petróleumlámpák, kerti gravitációs budi és egy 200 méteres halál meredek szánkópálya garantálja a civilizáción túli élvezeteket! Külön megegyezés szerint segítünk az ételek-italok beszerzésében, meleg étel, szóda rendelésében, kiszállításában, érdeklődjön a részletekről!

Szobák

A kulcsosház alaprajza
A kulcsosház alaprajza

1 tízágyas és 2 négyágyas szoba emeletes rönkfa ágyakkal (köztük egy emeletes franciaággyal!)

Egy kétágyas szoba nyolcvan éves, a ház eredeti berendezéséhez hasonló bútorokkal

Az ágyakhoz pokrócokat adunk, javasoljuk hálózsák és egy tiszta lepedő hozását. (Ötlet: hálózsák helyett takaróhuzatot is lehet hozni otthonról a pokrócokhoz. Egy kispárnahuzatot pedig kitömhetsz a még tiszta ruháiddal.)

Konyha, társalgó

Társalgó, hosszú sörasztallal, ez a helyiség egyben a konyha is

Gáztűzhely és fatüzelésű téglatűzhely, evőeszköz, poharak, lábasok, 8 és 16 literes bogrács állvánnyal.

Mosogatás szivattyúval feltölthető tartályról

A kút vize az ÁNTSZ minősítése szerint főzésre, tisztálkodásra feltétel nélkül, ivásra forralás után alkalmas. Kisgyermekeknek vigyetek ásványvizet, nagyobbaknak főzzetek teát. Rendelhető szóda is

Kert

Tornác hosszú kerti asztallal az esős napokra

Fedett, harminc négyzetméteres színpad. Esős időben ide is rakhatók sörasztalok

Tűzrakóhely

A ház mellett kialakítottunk egy halál meredek, 200 méteres szánkópályát.

A tisztást kerítés veszi körbe, így a sátrakat nyugodtan otthagyhatjátok

Tisztálkodás

Az új fürdőszoba csapjait a kerti kútról egy szivattyús rendszer táplálja, amelyet a gondnok tölt fel. Melegvíz csak a zuhanyzóban van, egy fatüzelésű bojlernek köszönhetően. Brutális mínuszok esetén, illetve ha kiürül a tartály, vizet a kerti kútról lehet húzni.

Van egy két fülkés, zárt, tisztálkodásra is alkalmas nyári zuhanyzó is.

Világítás

Minden szobában ledes lámpákat szereltünk, amiket akkumulátorról üzemeltetünk. Ha véletlenül lemerülne, illetve kerti használatra ott vannak a petróleumlámpák.

Van egy elektromos aggregátorunk is, amit igénybe lehet venni – megegyezés szerint. Tapasztalatból mondjuk, hogy nincs igazán szükség rá, zenét például elemes magnóval is lehet csinálni.

Fűtés

Fűtés négy cserépkályhával. A tűzifáról gondoskodunk.

Felszereltség

Gondoskodunk arról, hogy a házban legyen mosogatószer, szappan, WC-papír, de hosszabb foglalás esetében előfordulhat, hogy ezt nektek kell pótolnotok.

Amiről nektek kell gondoskodni

Mielőtt hazamentek, a ház kitakarításáról, mosogatásról, a kulcs leadásáról, az ajtók és a spaletták bezárásáról. Érdemes elemlámpát, elemes magnót/rádiót és Cserhát Cartographia turistatérképet vinni. A kulcsosházat a vadon fonja körbe, ezért ne feledkezzetek meg az erdei léthez szükséges alapvető felszerelésről: túra cipő és strapabíró öltözet, esőkabát, kaja, pia

Gondnok

A ház ügyeit Kosdon Kovács Kálmán intézi, Kosd, Dózsa György út 35, Pálma presszó. Telefonszámai: 06-20-4914-454, 06-27-324-877. Az indulás előtti napokban hívjátok fel Kalit, hogy megbeszéljétek vele a kosdi találkozó időpontját.
Táborok

Évek óta vadregényes nyári táborok, erdei iskolák helyszíne a Cselőtepusztai kulcsosház és táborhely. Előnyünk, hogy a kísérőket a kétágyas külön bejáratú szobába várjuk, a táborhely körüli tisztás magánya, a fél évszázaddal ezelőtt hétköznapinak számító megoldások (a zuhanyzó felpumpálása, közös tábortűzrakás, főzés bográcsban stb.) pedig hozzájárulnak a közös élményekhez, a csapat összekovácsolódásához. A ház és a táborhely csak látszólag nomád, egyesületünk ugyanis gondoskodik arról, hogy a csapatot tiszta épület, működő berendezések várják, gondnokunk pedig bármiben segít, amiben a szervezők elakadnának. Eközben a környék gazdag programokat kínál.

Ha a foglalás menüpontban leírtak szerinti kedvezményes, de legalább 16 fős, öt éjszakás táborozást rendeled meg, a szerény térítési díj ellenében a szálláshely biztosításán túl

1) állandó segítséget biztosítunk Kosdról, ha a csapatnak bármiben segítségre lenne szüksége

2) külön megegyezés szerint segítünk az ételek-italok beszerzésében, meleg étel, szóda rendelésben, kiszállításban, érdeklődjön a részletekről!

3) ha üzemképes a terepjárónk, segítünk kiszállítani a faluból a tábori felszerelést és a résztvevők cuccait
utántöltjük a petróleumot, mosogatószert, stb.

4) ötletekkel, címekkel, telefonszámokkal segítséget nyújtunk a programok megszervezésében is (lásd még az Élménytábor menüpontban)

Mi az a kulcsosház?

A kulcsosházak az 1900-as évek elején induló természetjáró mozgalmak saját, nem profitérdekelt szálláshelyei. A közelmúltban sok kulcsosházat lebontottak, panzióvá, vagy vadászházzá alakítottak, de még így is több tucat ilyen erdei házikót üzemeltetnek különféle egyesületek az országban (lásd www.kulcsoshaz.hu ). Sőt, több új is létesült, ilyen a mienk is, amely tíz éve, egy romos erdei ház felújításával nyitott meg.

A kulcsosházak fő jellemzője, hogy nem működik bennük recepció, nincs állandó felügyelet, ezért a ház kulcsát a közeli faluban lakó gondnok adja ki. A legtöbb kulcsosház ismert kirándulóhelyek környékén, egy részük (amilyen a cselőtepusztai is) nem lakott területen, hanem az erdőben áll.

Ezeknek a házaknak a fapados berendezés ellenére nem alacsony a fenntartási költségük (elég csak arra gondolni, hogy a szemetet például terepjáróval kell elszállítani, de a petróleum is drágább, mint a villany), ám nektek csak a közvetlen fenntartási költségeket kell megfizetnetek.

Bár a gondnokunk odafigyel rá, hogy minden csapatot tisztaság várjon, a régi ismert turista szabály, miszerint “a kulcsosházat olyan állapodtban hagyd hátra, ahogyan te is találni szeretnéd” itt is érvényes.

Mindez felelősséget is ró a csoportokra. Rajtad is múlik, hogy a Cselőtepusztai kulcsosházat és táborhelyet megtarthatjuk-e mindenki számára nyitott szálláshelynek. (Sok más kulcsosházat csak természetjáró, természetvédő és cserkész egyesületek tagjai vehetnek igénybe.)