Túrák, programok

Fedezd fel a Naszályt és a Délnyugat-Cserhátot, ismerd meg meredek hegyoldalait és barlangjait!

A táborhelyet érintő piros és zöld turistajelzésről (Cserhát térkép) összeköttetés a hegység túraútvonalaival!
Ismerd meg Vác barokk belvárosát, kanyargós utcáit, óvárosi strandját!
A környék Kosd Vác Dunakanyar Gyalog-túrák Buszos-túrák Mountainbike-túrák Sziklamászás

Cselőtepusztai kulcsosházunk környékét vadregényes bozót és erdő tarkítja. A háztól kb. 30 méterre, a kőhídon áthaladva, majd a piros háromszög jelzésű ösvényen balra további 50 métert sétálva remek kilátóhelyre érkeztek.
A betonkocka tetejéről az égész Naszály belátható, környéke sátorozásra is alkalmas. A közeli szántóföldön a szabadságharc alatt Damjanich vezetésével jelentős küzdelmet vívtak. Emlékét őrzi a nagy jegenyefa lábánál található – ma már kissé poshadt vizű Damjanich-forrás.
A nagy tisztáson – mely a turistaházhoz tartozik – a fenyőerdő szélén is találhatók nagyszerű sátorhelyek, a terület pedig kimondottan alkalmas számháborúkra, terepgyakorlatokra, természetfigyelésre, szánkózásra, futósízésre. A piros kocka jelzésen kétszáz métert Kosd felé, a fenyőerdő belsejébe haladva, a 200 méteres szánkópálya kiindulópontjához érkeztek.
Természetesen a ház körül állítható fel a legtöbbí sátor.

Kosd

A háztól kb. 20 perc gyaloglással érhetitek el Kosdot a piros kocka jelzésen. (Figyelem: a Cserhát térképen a jelzés falut keresztező szakasza pontatlanul van feltüntetve.) A jelzés Kosd főutcájára a falu legnagyobb közértjénél ér ki. Itt van az Eőszi Lőrinc tér is, amelyen zöldséges, takarékpénztár, (kicsit arrébb posta), a millecentenáriumi emlékmű és az országos hírű római katolikus templom található. A barokk templom falaiban román és gótikus ablakokat, oltárt találtak és ezeket renoválták. Erről a munkafolyamatról Tájak Korok Múzeumok füzet is megjelent. A piros kocka jelzésen a főutcán (Dózsa György út) a Naszály-hegy felé haladva érhető el a falu legjobb kocsmája, a biliárdasztallal és egyéb játékgépekkel is felszerelt Pálma Presszó. Általában 22-24 óráig tart nyitva. (Telefonszáma: 06-27-324-877) Általában a csap mögött álló Kali, Tündi és Zsuzska néni szervezi a falu báljait is, ezért érdemes náluk érdeklődni. Tovább gyalogolva még 100 méter a fagyizó. Azzal szemben, az új Milleneumi Parkban pedig megtekinthető a Trianon emlékmű.
www.kosd.hu

Vác

a város az országban szinte egyedülálló középkori és barokk belvárosával csábítja a turistákat. Az egész -( Duna, a Mária Terézia diadalív, a 2-es út és a fogadalmi templom közé zárt)- óvárost érdemes bebarangolni, de a négy nagytemplomot, a püspöki palotát, a Duna-parti sétányt, a középkori piacot és a Március 15. teret semmiképp sem szabad kihagyni.
A Március 15. téren, a tér közepi lejárónál, egy fogadó egykori pincéjében üzemel a remek Barlang pizzéria, a Duna felőli oldalon pedig kisvárosi hangulatú kávézó áll.
Szintén a térről nyílik az az épület, amelynek katakombájában épségben mumifikálódott több száz éves hullákat lehet megtekinteni – egy röpke várostörténeti tárlat után.
Vácon több más múzeum és a Szentháromság szobor mellett – festői környezetben – remek strandfürdő is található.
A rendkívül változatos váci ártéri erdőt pedig a vízbe állított pallókon vezető tanösvényről lehet megtekinteni.
A Göncöl Alapítvány szívesen segít a Vác környéki természetvédelmi érdekességek felkutatásában. (Vác, Ilona u. 3., tel.: 06-27/304-484.
Tourinform iroda a főtéren: Március 15. tér, 06-27-316-160
weblapok:

www.vac.hu, www.zpok.hu/ipolyunio, www.goncol.hu.

Dunakanyar

Hosszabb táborozásokon érdemes bejárni a Dunakanyar más településeit is. Vácról vonattal könnyen elérhető Nagymaros, Visegrád, a Kismaros-Királyréti, vagy a Nagybörzsönyi erdei vasút, a Nógrádi vár és még sok érdekes látnivaló. http://www.kisvasut.hu, www.dunakanyar.hu, www.ipolyerdo.hu, www.ipoly.hu

Buszos túrák

Kosdon több vállalkozótól is bérelhető olcsón autóbusz. Egy-egy napra akár Hollókő, Szécsény, Szirák, Drégelyvár, Visegrád stb. is meglátogatható. Egyesületünk segít a közvetítésben!

Gyalogtúrák

Ezekhez a kirándulásokhoz elengedhetetlen egy új kiadású Cserhát térkép. Egy átlagos turistacsoport óránként 3-4 kilométert tesz meg, de a túrák tervezésénél még hozzá kell számolnotok a hosszabb pihenőket is (ebéd, stb.) www.tura.lap.hu, www.felanaszalyra.atw.hu

Naszály-kilátó (új kosdi zöld körtúra)

Egyesületünk 2004-ben jelölte ki a kosdi zöld körtúrát (eredetileg kék színe volt, néhány utalásban még a kék körtúra szerepel), amely az önmagába forduló zöld nyíl turistajelzést kapta, s talán a Dunakanyar egyik legszebb túraútvonala. Kiindulópontja Kosd főterén, a Templom (újabb nevén Eőszi Lőrinc) téren található, a nagy bolt és a katolikus templom mellett. Innen az út egyik ága a Temető és Erzsébet utcán át (a kulcsosház felé vezető úton) indul, majd a rádiótelefon torony után elválik a kulcsosházhoz vezető piros négyzet jelzéstől és tovább halad a Naszály-csúcs felé a következő helyszínek érintésével: Temetői-hosszak – Vasas-erdő – Nagy-Bánya-kő – (innen közösen halad a sárga sáv jelzéssel, majd a kék háromszög jelzéshez csatlakozik) – Naszály-csúcs, kilátó (innen a jelzés másik ágán lefelé haladunk, egy darabon közös az út az országos kéktúrával) – Násznép-barlang (a bejárat néhány száz méteres kitérő a kék omega jelzésen) – Kopasz-tető – Török rét – Bánya-völgyi út – Bányász-emlékmű – (itt visszaérünk Kosdra) – Bánya utca – Dózsa Gy. Utca (három kocsma), majd visszatérünk az Eőszi térre, a túra kiindulópontjához. A körtúra kb 14 km, közepesen kemény, nagyon szép fél napos kirándulás, gyönyörű panorámával, változatos tájjal, néhol nehezen megmászható meredélyekkel, szép sziklákkal, gerinctúrával, ősgyeppel, stb. A denevérekkel teli barlang első két terme szabadon látogatható, érdemes elemlámpát vinni. A Násznép-barlang mondája: az anekdoták szerint a török támadások alatt a kosdi nép esküvőt tartott. A csökönyös násznép nem hagyta magát zavartatni, így végül a “Násznép-barlangban” ülte meg a lakodalmat.

Naszályi nagy körtúra

Válasszátok ki a kosdi zöld körtúra két ága közül a szimpatikusabbat (mindkettő nagyon szép út, lásd fent), amelyen gyalogoljatok fel a Naszály-csúcsi kilátóig. Innen az országos kék jelzésre váltva Szendehely-Katalinpuszta felé induljatok. Katalinpusztán javasolt egy kis pihenő. (A lovardából akár terepre is kivihetők a pacik, sétakocsi, szán. Ugyanitt csárda jó konyhával 06-27-376-007, busszal visszautazási lehetőség). Visszafelé a piros sáv jelzésen haladunk Kosd irányába a festői szépségű Gyadai-réten át (érdemes az erdészeti köves út helyett a patak jobb oldalán a réten gyalogolni) – Török-rét (az elnevezéssel szemben nincs itt rét) – Kosd – SZTK kulcsosház. Táv: 22 km, közepes, változatos túra, indulás reggel. Odafelé a nagy szintkülönbség miatt kb. 3 óra az út, visszafelé csak kettő.

Romhány, Bánki-tó

SZTK kh. – Kosd – Török-rétig, majd jobbra a kék jelzésen – Farkas-bérc – Ősagárd – Felsőpetény – Romhány, onnan visszafelé piros vonattal Diósjenő – Vác, majd busszal Cselőtepusztára. Vagy: Felsőpetény után a kék jelzésről letérve, a műúton balra 4 km a Bánki-tó (strand, popfesztiválok, üdülőközpont, visszautazás szintén piros vonattal). Táv(gyalog): Romhányig 20 km, a Bánki-tóig 18 km, közepes túra. A tájnak kiemelkedően gazdag állat- és növényvilága van, hiszen az alföldi és hegyvidéki fajok egyaránt megtalálhatóak itt. Felsőpetényt elhagyva a kék jelzés vonalán rendkívül érdekes agyagbányarendszer működik, melynek érdemes megfigyelni a végóráit élő csillerendszerét. Maradandó élményt nyújthat a cserháti falvak tanulmányozása is. Ősagárdtól Hollókőig egymást váltogatják a Mikszáthot idéző palóc és tót falvak, évtizedekkel ezelőtti világot tárva elénk.

Ősagárd

a fenti útvonalon SZTK kh. – Kosd – Török-rét – Ösagárd – Török-rét – Kosd – SZTK kh. Táv: 14 km, könnyű túra .

Rád

a falu 45 perc alatt, domboldalakon, málnásokon és fenyveseken át érhető el 45 perc alatt Kosdról. Oda-vissza 6 km, könnyű túra. Figyelem: a kosdi buszfordulónál nem a Naszály-felé, hanem jobbra, a kis-hídon át kell a piros jelzést követni. Rádon megmászható az alig 257 m magas “Magas-hegy”. Akár tovább lehet gyalogolni Vácrátótra, az arborétumhoz is (Rádról 12 km.) Innen a veresegyházi vonalon vonattal lehet Budapestre jutni.

Keszeg

A kastélyt és néhány jó kocsmát rejtő település 1,5 óra alatt érhető el Kosdról. A kosdi buszfordulóból a piros jelzés Rád felé vezető ágán kell elindulni. A Meggyeskertnél azonban nem kell jobbra fordulni, hanem a Kéméndi-erdőn át jelzetlen úton (a meredek kaptatón át, a villanypóznák irányába) tart az erdészeti dülőút a faluba. Szép, könnyű túra, gyönyörű kilátással. 7 km

Mountainbike túrák

A környék a (nagyon meredek) Naszály-csúcs kivételével kiválóan alkalmas hegyibiciklizésre. Drótszamáron a Cserhát erdőben megbúvó, ugyanakkor egymást sűrűn követő kis falvait és a Dunakanyar településeit egyaránt érdemes bejárni. A Cserhát térkép külön jelöli azokat a földutakat, amelyek viszonylag könnyebben járhatóak, ezért kifejezetten alkalmasak a hegyibiciklizésre. A teljesség igénye nélkül összeállítottunk néhány mountainbike túrajavaslatot, azzal, hogy a hegyi szakaszok – bár sehol sincs szó nagyobb szintkülönbségről – legalább “koca” szintű mountainbike-tudást igényelnek.

Rádi körtúra

SzTK kulcsosház – Kosd – (a faluban a Templom térről le kell menni a patakhoz, majd a “Kosdi-patakot” keresztezve a Székely utcán át, a nagy focipálya mentén kell elhagyni a falut) – a földút a falu szélétől 3 kilométeren át szántókon, fenyveseken keresztül halad, s nem sokkal Rád előtt becsatlakozik a piros csík turistajelzésbe. A rádi vendéglátóipari egységek igénybe vétele után a piros jelzésen lehet visszatérni Kosdra. A két település közti hegyet nem muszály megmászni, Rádtól ugyanis kb. egy km-re az úgynevezett Meggyeskerthez ér az út. Itt nem kell a jezést követni balra a hegy felé, hiszen ha egyenesen haladunk tovább (a gyümölcsös kerítése mentén), újabb egy km-t megtéve ismét a turistajelzésbe ütközik az út. A piros sáv végül a Kosdi buszfordulónál ér ki a faluba, innen a piros kockán juthatunk fel a kulcsosházhoz. Táv: 10 km, laza kétszer fél órás hegyibiciklizés. 1/1 terep

Cserháti kis- és nagy körtúra

a két fenti, Rádra vezető földútból válaszd ki a szimpatikusabbat, majd Rád után Penc (itt egy 1740-ben épített barokk kúriában rendezték be azt a falumúzeumot, amely Penc, Rád, Kosd és Csővár községek néprajzi és helytörténeti emlékeit tárja elénk) – Keszeg – Ősagárd (figyelem: a faluban, egy kis szakaszon érintve az országos kék turistajelzést a főútról balra, a Szabadság utcára kell kerekezni, majd meg kell keresni a Szendehely-Katalinpusztára vezető köves erdészeti utat) – a köves úton kb. 2,5 km-t kell haladni, majd ahol a két völgy egymásba fut, s az út egy éles jobb kanyarulatot vesz, azt merőleges irányba, a Naszály-csúcs felé el kell hagyni. A patakon átvágva száz méteren belül a piros csík turistajelzésre bukkanhatunk. Ezen balra kell továbbtekerni. A piros jelzésen haladva rövidesen a túra legnehezebb szakasza következik, de ez sem vészes. A kb. 1 km hosszú emelkedőn akár fel is lehet tolni a biciklit. Az emelkedő tetején a kék jelzést a Török-réten keresztezve 3 km-es erdei száguldozás után ismét Kosdra érünk.Táv: 22 km, egy napos, közepes túra. 1/3 terep, 2/3 gyér forgalmú műút. A túra a Cserhát csodálatos erdős-dombos tájain további látnivalókban bővelkedő települések útba ejtésével hosszabbítható. (Alsópetény, Felsőpetény, Bánk – tó, üdülőközpont -, merészebbeknek: Romhány, Csesztve – Madách-emlékmúzeum – Balassagyarmat, Szécsény is eléhető. Ha elfáradtok, a Bánki-tótól és az utóbbi két településről vonattal, biciklivel együtt vissza lehet utazni Vácra )

Dunakanyari körtúra

SzTK kulcsosház – a piros kocka jelzésen közvetlenül Cselőtepuszta – Vác – (Vácon a régi kettes utat keresztezve a hangulatos kanyargós utcákon át a Duna-parti sétányig kell gurulni – (variáció: komppal át lehet menni a Szentendrei-szigetre) a sétányon a Dunakanyar irányába a város határáig kell tekerni, majd a régi kettes útra visszajutva bicikliúton folytatható az út Verőcemarosig (variáció: tovább lehet menni Nagymarosra, komppal Visegrádra, vagy Kismarosra, onnan erdei vasúttal – együtt a biciklivel – Királyrétre stb.) – Verőcemarosról Magyarkút irányába kell letérni, de a község szélén, a vasúti sorompó után jobbra, Szendehely-Katalinpuszta irányába kell haladni. A szép, kissé emelkedő, gyér forgalmú műút (Börzsöny turistatérkép) a katalinpusztai lovardánál, ill. a Birka csárdánál ér véget (ebédelési lehetőség, ld. a “túrajavaslatoknál”). Innen ismét a Cserhát térkép alapján, a piros csík jelzésen Ősagárd felé kell venni az irányt. A jelzés Szendehely határában egy köves erdészeti útra tér, és bár kb. 2 km múlva elhagyja az utat, mi a szépséges Gyadai-réten még kb.további 2 km-en át a köves úton maradhatunk, a jelzés ugyanis vele párhuzamosan halad. Legkésőbb azonban a két völgy összefutásánál eljövő éles bal kanyarnál nekünk jobbra, a parakot átszelve vissza kell térnünk a piros csík jelzésre. Ezen – az egy kilométeres emelkedőn túljutva – vagány 3 km-es száguldozás következik az erdei ösvényen futó jelzésen Kosdig. A kulcsosházhoz a piros kocka jelzésen térhetünk vissza. Táv: 32 km, közepes, egész napos túra. 1/5 terep, 4/5 bicikliút, gyér forgalmú műút.

Sziklamászás, barlangászás

A kulcsosház néhány kilométeres körzetében több ereszkdésre, mászásra alkalmas sziklafal található. A Naszály-csúcs közelében nyíló Víznyelő- és Násznép-barlang pedig a barlangászok kedvelt célpontja. Szívesen segítünk abban, hogy kapcsolatot találj e sportok naszályi űzőivel, sőt: a vadregényes kalandtúrát vizsgázott vezetőkkel tőlünk is megrendelheted.

Teljesítménytúrák